English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

TOKAT'TAKİ TARİHİ CAMİLER

TOKAT'TAKİ TARİHİ CAMİLER

5000 Yıllık bir Medeniyete beşiklik eden Tokat  il merkezinde pek çok tarihi eser vardır. Bunlardan  en çok bulunan  tarihi eser de  Ülkemizin yüzde 99 u Müslüman olması münasebeti ile camilerdir. Osmanlılar zamanında Tokat’ta pek çok cami yapılmıştır ve pek çoğu da halen ibadete açıktır. Bunlardan 10 tanesini seçerek  sizler ile paylaşalım istedim.Sulusokak da 900 adımda  bir tarihi eser yoğunluğu ile Türkiye’de tek  olan Sulusokak ve çevresinde  yoğunlaşan  ve  eski Tokat ‘ta bulunan bu camiler gezilip görülmeye değer  ve manevi atmosferde  camilerdir.Bu camilerin  Çoğunda  manevi haz alarak bulunmuş insan olarak  sizlere kısaca bu camileri anlatayım dedim.
alipasa[1]
1.Ali Paşa Camii
Tokat Merkezde Cumhurşyet meydanında bulunan ve Tokat’ın en bilinen camisi olan Ali Paşa Camii 1572 yılında Kanuni Sultan Süleyman oğlu Şehzade Beyazıt’ın damadı  Ali Paşa Tarafından yaptırılmıştır. Şehzade Beyazıt  Babasına karşı ayaklanınca İran’a kaçmış ve orada öldürülmüştür. Damadı Ali Paşa’da Tokat’ta yaşamaya   zorunlu bırakılmıştır. Ali Paşa da Tokat’ta merkeze kendi adını taşıyan bu camii ve hamamı yaptırmıştır. Cami yanında Ali Paşa ‘nın hanımı ve oğlunun türbesi de vardır. Cmide şadırvan bulunmakta olup. Cami Bahçesinde birkaç uluçınar da bulunmaktadır.  Tokat’ın en meşhur Camisidir. Tokat Kalesi Cami bahçesinden güzel görülebilmektedir.
meydan camii
2. Meydan(Hatuniye ) Camii
Tokat’ın Meydan semtinde bulunmaktadır. Sultan 2. Beyazıt’ın annesi  Gülbahar Hatun tarafından 1484 yılında yapılmıştır. Cami, medrese, imaret olarak  yapılan bu eserler, daha sonra 4.Eylül.1493 tarihinde Vakıf  kurularak vakfedilmiştir. Bugün Cami yanında medrese ve  imaret  Sedirhan, Pirhan, Hanedan   adlı lokanta cay evi olarak halka hizmet etmektedir. Meydan Camii çevresinde yapılar zamanla yıkılarak Camii  çevresinden temizlenmiştir. Şadırvan ve  bahçesinde ulu çınar ağaçları bulunmaktadır. Tokat Kalesi  Camiden güzel manzara ile seyredilebilmektedir.
behzatcamiii[1]
3. Behzat Camii
Bahzat deresi, Behzat Bulvarı, Behzat Çarşısı yanında bulunan Camii, Kanuni Sultan Süleyman Zamanında  Fakih oğlu Hacı Behzat tarafından yaptırılmıştır. Hacı Behzat, Behzat_ı Veli olarak da anılmaktadır. 1881 yılında Sultan 2. Abdulhamit zamanında son cemaat yeri eklenmiş ve  Caminin güney yamacında cami dışında  kıble tarafında Behzat’ı Veli’nin  mezarı  bulunmakta olup, buraya bir de saat kulesi inşaa edilmiştir. Behzat Camii nin hemen yanında Behzat deresi akmaktadır.
ulu[1]
4. Ulu Camii
Tokat Kalesi dibide bulunan Ulu Camii Camii Kebir Mahallesi nde bulunmaktadur. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu camii 1678 yılında yenilenmiştir.
takyeci[1]
5.Takyeciler Camii
Sulusokak üzerinde  bulunan bu camiininde kim tarafından yapıldığı bilinmezken kitabesinde 1871 yılında Sultan Abdulaziz  Zamanında  yenilendiği kitabesinde yazmaktadır.Caminin hemen yanında şadırvan bulunmaktadır.
hamzabey[1]
6. Çekenli (Hamzabey) Camii
Behzat deresi yakınında çekenli mevkiinde bulunan bu caminin kendine has küçük bir minaresi vardır.  Zaviyeler camii kategorisinde  yer almaktadır . Çekemli Hamza Bey tarafndan yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İlçeler Münibüs terminalinin de bulunduğu Çekenli iş Merkezinin hemen yanında bulunmaktadır. İbadete açıktır.
mahmut[1]
7.Mahmutpaşa Camii
Mahmutpaşa Mahallesinde bulunan bu camii,3 sıra tuğla ne molozlardan yapılmıştır. Camii bir çok onarım görmüş ve son cemaat yeri eklenmiştir. Camii günümüzde halen ibadete açık olarak Mahmutpaşa Mahallesi sakinlerine hizmet etmektedir.
garipler[1]
8. Garipler Camii
Şehir Merkezinde  Emniyet Müdürlüğü Karşısında Yazıcık Sokak sonunda bulunmaktadır. Hiristiyan binasından camiye dönüştürülmüştür. Şehrin en eski camisi olarak bilinmektedir. 1333 yılında yapılmıştır. Halen kullanılmaktadır.
devegormez[1]
9.Devegörmez Camii
Şehrin  Sivas yolu üzerinde sol  tarafında  bulunan Devegörmez Mahallesinde bulunmaktadır.  Kare planlı bir camidir. Bir çok tamirat görmüş ve eklemeler yapılmıştır ve halen Devegörmez Mahallesi sakinlerine hizmet vermektedir.
akdegirmen[1]
10.Akdeğirmen Camii
Şehri Sivas yolu üzerinde  bulunan ve sağ tarafında    bulunan  Akdeğirmen Mahallesinde bulunan tarihi Camidir.Dikdörtgen planlıdır ve  bir çok tamirat ve  eklemeler  yapılmıştır. Kendine has minaresi vardır ve  bir çok tamirat görmesine rağmen günümüzde hizmet vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder