English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

IKINCI ULUSAL MIMARLIK DÖNEMI VE SANATCILARI


İKİNCİ ULUSAL MİMARLIK DÖNEMİ
İkinci dünya savaşından sonra ortaya çıktı. 1938-1950. Milli birlik ve beraberliği savunurlar. Yapılarında anıtsallık görünür. Devlet otoritesini sergileyen yapıtlar yapılmış. Karmaşıklık vardır. İç kısımlarda Selçuklu Osmanlı etkisiyle beraber modernizm de görülür. Dıştan sadedirler. Emin onat ve Sedat hakkı efsodur.

ÖZELLİKLERİ
2 girişim evresinde ortaya çıkmış. Daha çok sivil mimari görünür. Nostaljik ve yenilemeci anlayış ve ulusalcı anlayış
eğilimi sergilerler. Modern mimarlık klasikle birleşip uluslararası nitelik taşıyacaktı böylelikle. Yine popüler, yerel anlayış da görünür.  Bölgesel özellikler mimariye uygulanacak, Anadolu’daki konutlara yönlenecektiler.

Sedat Hakkı Erdem: 1908-1988. Ailesi aristokratmış. Cenevre’de eğitim almış. Sanayi nefise mektebinde mimarlık eğitimi almış. Almanyayı italyayı gezdi. Mongeri ve Eglinin asistanlığını yaptı. Projeleriyle çok sayıda ödül almış. Valeri’den etkilenmiş. Milli mücadele seminerini bu başlattı.

Eserleri: şark kahvesi, İst Fen-ed fuk., ank Uni fen-ed., ist adliye sarayı, ssk binası, komili yalısı, Atatürk kütüphanesi, Uşaklıgil yalısı, Hindistan büyükelçiliği, suna kıraç yalısı, Pakistan-hollanda büyükelçilikleri, Hilton oteli..

Paul Bonatz: 1877-1956. Alman. Münih Teknik Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi gördü. Türkiye'ye ilk kez 1916'da İstanbul'da yaptırılacak Türk-Alman Dostluk Evi proje yarışması için yer görmeye gelmişti. Ulusal açıdan güçlenmek için her ulusun kendi kökenine dayanan kuvvete sarılmasına inanıyordu. Alanının duayenidir.
 

EMİN ONAT: 1910-1961. eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili. Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır. 43’te Ordinariyus oldu. Bu da anıtkabir güruhundan. Eserleri: Yıldız Tekmik Okulu Binası Hamidiye ve Mahmudiye, Kepirtepe Köy Enstitüleri, İstanbul Göztepe Villa Meral, Ankara Atatürk Anıt-Kabir, İstanbul Moda Emin Onat Evi, İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakülteleri, Bursa Vali Konağı (1945-1946), Bursa Uludağ Sanatoryumu, Bursa Yapı ve Kredi Bankası (1948), İTÜ Taşkışla Binası değişim ve onarımı (1950, Paul Bonatz ile), İstanbul Emin Onat'ın Annesinin Evi (1951), Ankara Kavaklıdere Cenap And Evi (1952), Ankara Zafer Meydanında Gazino (1952), Ankara Çankaya Cumhurbaşkanlığı Sekreterlik Binası (1953), İstanbul Taksim Mete Caddesinde apartman (1955), İstanbul Sanayi Kalkınma Bankası (1955), İstanbul Nişantaşı Yüksel Apartmanı (1955), Ankara Hayat Apartmanı (1956), Ankara Emniyet Sarayı (1956), İstanbul Moda Sporel Apartmanı (1956-1957), İstanbul Moda Marmara Apartmanı (1956-1957), İstanbul Moda Deniz Kulübü (1956-1957), İstanbul Gümüşsuyu Büro Binası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder