English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ


DERİNKUYU YERALTIŞEHERİ HARİTASI


Derinkuyu Yeraltışehri Nevşehir'in yaklaşık 30 km Güneyinde Bulunan isminide bölgedeki derin su kuyularından alan Derinkuyu ilçesinde bulunmaktadır.
           
            1965'de turizme kazandırılan bu yeraltışehri Unesco Dünya mirasındadır ve dünyanın en büyük yeraltışehridir.
           
           Hasan ve Erciyes dağlarının patlaması sonucu oluşan
tüf adındaki kayaç yapısı sayesinde M.Ö 1800-2000 yılları arasında bölgede yaşayan Hitit imparatorluğu ilk olarak bu kayaç yapısını keşfetmişler bu kayaç yapısı özellik bakımından kolay aşınılabilen şekil verilen ve oksijenle temas halinde bulununca sertleşen bir yapıdadır. Hititler o dönem Bölgeye yoğun bir şekilde Arap ve Sasanilerin istilaları olmuş ve onlardan saklanmak için yeraltına kazmaya başlamışlar ve ilk olarak böyle ortaya çıkmış daha sonraları Bizans imparatorluğu döneminde de genişletilmiş her gelen bölgede yaşayan medeniyet yeraltışehrini büyütmüş ve kullanmışlar günümüzde 4 kmlik bir alana sahip olan bu yeraltışehri sadece % 10 luk bölümü ziyarete açıktır %10luk bölümü bile şuan dünyanın en büyük yeraltışehridir bu bölüm 8 kat ve 85 metre derinlikten oluşmakta içerisinde mutfak,ahır,okul,şaraphane,kiler, dünyadaki ilk zihinsel engelli okulu, vb. odalar ve tünellerden oluşmaktadır.

                                 Yeraltışehrinde tüneller çok dardır bunun nedeni içeri giren düşmanların rahat hareket etmelerini kısıtlamak kolay kılıç kullanmalarını engellemek amacıyla uzun dar koridorlar yapmışlar





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder